3 Eylül 2012 Pazartesi

3-11 Mayıs 2011

Wien - Eglise Karlskirche

Wien


2011 yılının mayıs başında dokuz gün süren okul gezisinden
 fotoğraflar
paylaşmak istedim. Gezi sanatsal müzeleri ve şehirlerin yapılaşma süreçlerini incelemek için düzenlenmişti. Yorucu ama öğretici geçti.










Viyana Avusturya'nın başkenti ve en büyükşehridir. Çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşar ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biridir Uluslararası kuruluşlar OPEC. AGİT, AGİT ve Ulıslararası Atom Enerjisi Örgütü'dür (IAEO).
Dünyanın en büyük dördüncü kentiyken, I. Dünya Savaşı sonrasında nüfusunun dörtte birini kaybetmiştir Sclob Schönbrunn kültür mirası olarak kabul edilmiştir. Viyana'nın sembolü olan  Stephansdom şehrin merkezinde bulunur.
Wien

Viyana etkileyici bir şehir. Ama kişisel olarak kalıplaşmış bir izlenim bıraktıkmayı amaçladığını düşünüyorum. Mesela klasik müziğin, Opera ve görsel sanatların merkezi olarak görülebilir. Öte yandna mimari anlamda şehrin merkezi şaşırtıcı seviyede temiz ve tek tip yapılaşma korunmuş. Ben bunu çekici bulmayanlardanımdır. Çünkü bu denli mükemmel imajı veren bir şehir merkezinin dışında kalan bölgeler tıpkı bir sınır çizilmiş gibi adeta önemsenmemiş. Benim hoşuma Budapeşte gibi bu tarz farklı dokulara sahip ama bunun şehre çekicilik sağlamasını başarmış yapılaşmalar. İstanbul'a benzer çok noktası olduğunu düşünüyorum.

 Leopold Museum


Yukarıda Viyana'nın şehir planlama politikası hakkında düşündüklerime karşın, şehirde müzelerin tek bir bölgede toplanmış olmasını çok radikal ve doğru buluyorum.


Avrupa’nın birçok şehrinde olduğu gibi
Pazartesileri müzeler kapalıdır. Fransa’da farklı olarak, genellikle Salı günleridir.
Cafe Nantman yazar Andre Bercoff’un esinlendiği yerlerden biridir.


Ek olarak, 
8. yüzyılda 6. Karl imparotarluğu için yapılan Hausdermusic günümüzde ulusal kütüphane olarak hizmet vermektedir.


Gezilebilecek Yerler:
Hofburg Sarayı
(Mozart 6 yaşında  sarayda konser vermiştir),
Mozart Museum Salzburg, Stephansdom,
Karlskirche, Riesenrad,
Schlob Belvedere, Sclob Schönbrunn,
Staatsoper, Rathaus

Ayrıca 1572'te kurulan İspanyol at okulununda gösterilerini izleyebilirsiniz. At polislerin şehrin güveliğini kontrol etmek amaçlıda kullanılıyor.

1

Budabeşte


Kurulan pazardan paprika gibi baharatlar alabilir. Yada el işiyle yapılmış renkli yöresel kıyafetler dikkatiniz çekecektir  Ayrıca ülkenin porselen üretiminde de önemli yeri var. Mesela el işçiliğiyle yapılmış kahve fincanları ilgi çekici bulunabilir.


Extra:
Benediktiner-Abtei Ottobeuren, Heilig-Orgel von Karl Joseph Riepp(1756–66) 
Basilika St. Alexandre und Theodor




Dünyanın ilk kominizim müzesi burada bulunuyor. Aslında referans olarak paylaşmak istediğim bir çok sanatçı var. Notlarım elime geçtiğinde detaylı bilgi vereceğim.   

Önerebileceğimi diğer yerler  arasında 'Fisherman’s Bastion' ve 'Parliament with Margaret Island and Margaret Bridge' bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder