1 Eylül 2012 Cumartesi

Asya'dan notlar


Japon

 Bir tarafı çok küçük mesela insanlar, porsyonlar...Öte yandan satın alma gücü ve binalar çok büyük...

Harajuku moda sokağı özellikle Pazar günleri kalabalık oluyormuş. Çok geleneksel ve muhafazakar bir topluma baş kaldıran bir genc nufus imajı çiziliyor. Yeni jenerasyon bireysel olarak farklılaşım içerisinden. M.Ö 660 yılından beri imparotorlukla yönetiliyor. Burada ilgimi çeken hatta komik bulduğum. Kimsenin isimini bilmiyor oluşuydu. Öte yandan oyle bir saygı duyuluyorki sadece imparotor diye adlandırılıyor. Yaşadığı saray yılda sadece 2 defa halka açıktır.
Japon’yanın Çin ile etkileşim içersinde olduğu Nora döneminde samurayların ve kahramanların ön plana olduğunu biliyorsunuzdur. Toplumdaki etkileri II. Dünya savaşına kadar  baskındı. Japonya şehirin planlanma ve yaşam şekliylede fark yaratan bir ülkedir. Mesela Shibuya Dünya’da en farzla insanın karşıdan karşıya geçtiği yer olarak bilinir.

Sonra metronun çıkışında bulunan ‘Sadık Köpek’ heykeli hakkında bilgi vermek istiyorum. En sağdık köpek, çünkü onu metrodan çıkıp karşılayan sahibinin gelmediği bir günden sonra tam 11 yıl aynı yerde beklemiş.

Yoku Moko
Yemek adına mişlen yıldızı olan restoranlar en iyi sushileri yapıyor. Tanıtımda şefin söylediğine göre en iyi mağzemeler kuzey japon kıyılarından geliyormuş. Deniz kestanesi (Okaydo) da bunlardan biridir.Yoku Moko Japon tatlı ürünleri de tanınmaktadır.
Dini açıdan birçok tapınağın bulunduğu ve saygı duyulduğu bir toplumdur. Bunlardan buduzimin önemli simgelerinden biri olan Sensoji tapınağı 628-645 yılları arasında inşaa edilmiştir. Geleneksel kurallar arasında tapınaktaki yıldırım kapısından geçmeden tapınağın sularıyla kendinizi arındırıyorsunuz. Japonya’nın din inaçları mimari anlayışına yansır. Şöyleki Muji dağlarında inşaa yapılmaz. Çünkü kutsal topraklardır. Ve ibadet yerleri berilli aralıklarla yıkılıp hiçbir detayı atlanmadan aynısı tekrar yapılır. Saygı modernliğin veya değişen dünya toplumlarının üstünde geliyor. Demekki öğrenicek gerçekten çok şeyimiz var.

Tsukiji balık pazarı  
Masayoshi Yamade ( grafik design), 
Tokujin Yoshioka, Shiro Kuramata,

Japon lastik üreticisi Bridgestone yolda kalmaya çözüm olan termoplastik reçineden yapılmış. Ve geri dönüşüm özelliği içeriyor.

Meiji tokugawa en 1869,
La photo by Yuriko Takagi.



Fransız oyuncu Zidane da şimdilerde modellik yapmya başlamış. Japon tasarımcı Yohji Yamamoto’nun son koleksiyonu Y-3 sonbahar-kış 2011 kampanyasında yer alıyor.

Frying  Dutchman: Le group de Kyoto
La chanson Human Error(17 minutes)

Koreika(La societe hautement vieillissante)
23,1% plus de 65 ans au Japon
14% plus de 65 ans en France
65% des victimes du Tsunami qui a rovage le nord-est du pays.
(11 mars 2012)
Animation: ‘Roujimz’ 1991 par Kitakubo Hirayuki
Livre:Nuages Flottants de Hayashi Fumiko (Ukigumo)
Realisateur: Naruse Mikio
Kishin Nokia: L’association d’architecture par İto Toyo…
Moto futuriste de Kaneda(Akira signe par Otomo Katsuhiro
İnternationale le 12-21 mai 2012).
Foire Bordeaux/ Japon Week
Toraya: La Patisserie Japonaise
Kaiseki: Restaurant et l’ecole  du sushi
Tepco: L'entreprise gere de Fukushima Dai-ichi
‘The Future Times’:  Kung-fu generation de Goto Masafumi.


Kore

Jung Wook Woo


Kore'nin 3 tarafı denizlerle çevrili olması ve 4 mevsimin ürünlerinin yetişmesinin temel etken olduğunu belirtiyor.Yengeç sosunu kullanıyorlar. Kore mutfağında sebzelere ağırlık veriliyor. EBC Kore televizyon kanalında ve Cafe Tolix'in baş asçısı olarak çalışıyor. 

Neobiani, dana eti ile yapılan  Kore saray yemeğidir. Yemek hakkında aldığım notlar:
Kore hardalı ve armut püresini eti yumuşatmak için kullandı. Etin  kendi suyu çıkana kadar çevirmemek gerekiyormuş. Et üstüne çam fıstığı ve soğanı (doğradıktan sonra suda beklet acı tadı gider).
Soya sütü, siyah susam ( hormonel denge, saça iyi geliyor), tatlı yapmak için balla karıştır. Zencefilli çay yemeklerin yanında ikram ediliyor.

Mutfak hakkında güncel bilgileri takip etmek için: http://culinarymag.com

Siteden bulduğum değişik koktey tariflerini de paylaşmak istiyorum. İlk olarak 'Arrack' adlandırılan yüksek alkollü içkilerin genel adıdır.
Asbach Uralt, bir çeşit brandy markasıdır. Atholl Brose; viski,bal,kaymak ve yulaf ununun karıştırılarak elde edildiği iskoç içkisidir. Aurum ise İtalya'da üretilen portakallı bir rikördür. Bacardi Gold, Rom çeşididir ve 2 yıl boyunca meşe fıçılarında bekletilerek elde ediliyor.

Çin
Wang shu (chinois,agence de lui depuis 1998 avec lu wenyu,il est 1er chinois qui a eu p.pritzker(jury la fondation hyatt) pritzker prize 2012, il a fait le campus a l’ecole de beaux-art de xiangshan entre 2004-7, le musee d’histoire de ningbo entre 2003-8
Universite tongji de shanghai
L’application de regles fomctionaliste dans un pays a l’epoque referme sur lui-meme, des developeurs assoiffes s’urbanisation.
Enseigne, les politiques urbaines de planning residentiel a l’universite tongji-homogeneisent de maniere dramatique le nouveau paysage urbain chinois.

Yuzi Paradaise

 Ying yang ilkeleri zıtların buluşmasıyla oluşmuştur. Yuzi Paradaise’de de temel alınmıştır. 200 sanatçının esrlerinin sergilendiği ve konaklama imkanı olan bir yerdir. Çin seddine yakın olması, yeşilin bolluğu, huzur yapılaşmanın burada olmasını sağlamış. Sanat eserleri otelin bünyesi altındaki atölyede üretilmiş. Ve bu system devam ediyor. Yuzi, Çincede ‘Kendini keyiflendir’ analamına geliyor. Bu yapılaşma için 5 bin ton taş kullanılmış ve 10 yıllık bir temele dayanıyor. Temelde üç amaç yatıyor. Bunlar: Büyük hayel, hayel kurmak ve hayellerin gerçekleşmesinden oluşuyor.




Çin’de doğal güzellikleriyle tanınan bu bölgeye ‘Bahçe şehir ‘adı verilmiş. Bu sanatsal yapılaşmanın dışında Fuchun Resolt da bölgede  hizmet sektörü için çalışıyor. Spor olanakları daha geniş Mesela Hayichi dövüş sanatı üzerine dersler alamak mümkün. Temeli konsentrasyonu ve hafızayı güçlendirmeye dayanıyor. Dekorasyonda ise gül ağacının asya motifleriyle uygulandığı mobilyaları görüyoruz.  Çindeki inanışa gore Ying Yong vucudun degesini sağlıyor. Bu dengeyi oluşturmka ve korumak için masajlar ve esneklik üzerine çalışmalara katılabiliyorsunuz.

http://sangarchitects.co.nz/

HongKong

HSBC Bank - Hong Kong Island
Bank of China Tower - Hong Kong Island

Bank of China Tower'da
43. katta halka açık paranomik bir görüş sunuluyor. 









Şehirde 7 milyon insan yaşıyor. 
Wan Chai Bölgesi


Sotlo semti yemek üzerinr yapılaşmış. 

Avenue of star'da Bruce lie heykeli bulunuyor.

8 rakamı şanslı sayıları bu yuzden olimpiyat oyunlarının 08.08.2008'de olması onları sevindirmişti.

Central adalet bakanlığı binası da mimari olarak öne çıkan yapılardandır..


Star Ferry 







 Optik yansıma tekniğini 1800'den itibaren Star Ferry vapuru için turizm amaçlı kullanıldı. Günümüzde de gezilebiliyor


Sirilenka-Colombo

700 bin nufusa sahip ülkede  6 milyonu colombo da yaşıyor. Liman şehri olan Colombo 4 bin metrekareye yayımıştır. Şehri ilk olarak 14. yüzyılda Araplar keşfetmiş. Ve M.S. 8. yüzyılda arap Müslümanlar Sirilanka krallığından ticaret gemileriyle iş yaparak, şehrin gelişmesine katkı sağlamış. Ardından 1815’te İngiltere’ye devredilmiş. Bohem kelimesi buradaki halkın yaşam biçiminden gelmiş. Hint okyanusundan olumlu şekilde etkilenmiştir. Çay, Kahve, Tarçın ve kavucuk ticareti gümümüzde de devam ediyor. 3 bin yılı aşkın tarihe sahiptir. Güney Asya Kalkınma kurumunun kurucu şehridir. Halkın %10’u İngilizce kullanmaktadır. Çok dilli ve dinli olan ülkede Budizim (%70) hakimdir. Budizim M.Ö. 2 yüzyılda ortaya çıkmıştır.. Terevada diye adlandırılan okullarda eğitimi verilmektedir. Hinduzim’in çok tanrılı dinini daha çok Kuzey Sirilenka bülgesinde görüyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder