24 Eylül 2012 Pazartesi

Endülüs, İspanya

Endülüs

Bölgede boğa yetiştiriciliği yaygındır. Çoğrafi konumu : Bir yanı Akdenize diğeri ise Atlas Okyanusa bağlıdır. En önemli yapılardan biri 1812 Yasası Anıtıdır.
15. yüzyıl sonunda Amerika kıtasının keşvedilmesinden sonra ülkeye gelen altınlar şatafatlı bir dönem yaşatmış. Ancak 19. yüzyılda İspanya ve Fransa arasıdaki olumsuz süreç ülkeni durumunu etkilemiştir. Ve 1812’de ilk leberal anayasası ilan edilmiştir. Alanda bulunan heykeller Anesera Marinas’a aittir. Yasa ile engizisyon mahkemeleri kalkmıştır.

 Tarifa, Akdeniz’deki en uç bölgede bulunan yerleşim yeridir. 1805’te gerçekleşen Trafargar Deniz savaşı (İngiltere ile) bu bölgedeki Trafargar Feneri’nin olduğu yerde gerçekleşmiştir. Günümüzde fener turistik alanda kullanılmaktadır ve otele dönüştürülmüştür.







Malaga, Picasso’nun doğduğu şehir olarak ünlenmiştir. 1487’e kadar  islamiyetin hakim olduğu bir şehirdir. Ayrıca ülkenin en büyük 4, şehridir. Bölgeye yakın Alkasava Sarayı emevi sanatının sembolü haline gelmiştir. Yapı 11. yüzyıla aittir. Günümüzde şehir sanayi sektöründeki aktifliğiyle ön plana çıkmıştır. Nufusu yarım milyonu aşmaktadır.
 Almelya diye alnadırılan bölgenin eski adı ‘El Meriya’, ‘Denizin Aynası’ şeklindeydi. Bu araplar tarafından verilmiş ve hristiyanların hakimiyetiyle değişikliğe uğramıştır.

Ronda, Bugün geleneksel bir sembol olan boğa güreşlerinin doğduğu yerdir. Adeta kayaların üstüne kurulmuştur. Dört yanı derin yarlar ile çevrilidir. Tao Vadisi de burada bulunmaktadır. Bölgede 3 tarihi köprü bulunuyor. Bunlardan en görkemlisi, 100 metreye ulaşan ‘yeni köprü’ dür.
Valencia’da bulunan Çan Kulesi , 207 basamaklı olup en önemli yapılarındandır. Ayrıca Tulia Nehri şehrin içinden geçmektedir.

Çan Kulesi

 Barcelona, 1992’de olipmiyatlara ev sahipliği yapmıştır. Bu şehrin turistik, dolasıyla mimari anlamda yatırımlarını hızlandırmıştır. 1900’lerin modernizim akımının etkileri bu şekilde yansımıştır.

Mürsiye şehri tasavuf sanatının önemli ustalarından, İbn, Arabi’nin doğduğu şehirdir.


 














Katalan mutfağı keşfedebileceğiniz 'Rustic Facil' restoranda ızgara etler ön plana çıkıyor. Dekorasyonda'da ilgimi çeken duvarda asılmış olan saksıda yetiştirilen yeşillikler yemeklerde de kullanılıyormuş. Rahat bir çalışma ve sunum ortamı yaratılmış. Benzer bir örnek olarak 'Cuines Santa Caterina' valencia ve paella seçenekleriyle (Daj pilavı kullanılarak yapılıyor) tanınıyor. 

Hoşuma giden ise 15 yıldır restoranda temelden başlayarak şefliğe yükselen Jose Santiago'nun müşteriler ile sohbet etmesiydi.


Son olarak 'Barlobo' Restorandan bahsetmek istiyorum. Popüler bir yer. Tapasları ve içkileriyle ön plana çıkıyor. Ama bana sorarsanız, diğerleri kadar iddialı değil. Maden içki dedik, şaraptan da konuşalım. İspanyol şarapları genellikle koyu tonlarda dır. Bu fıçılarda kullanılan ağaçların verdiği bir farklılıktır. Kaliteli şarap ve gıda ürünleri için: 'Villa Vini Teca' doğru adrestir. 1932'den beri hizmet vermekteler. Şarap kısmı daha sonra eklenmiş ve 7000 çeşit bulunuyor. Barselona dışında Tokyo ve New York'ta mağazaları bulunuyor.

İspanyolların önemli tasarımcılarından Ricardo Bofill'in tasarımlarıyla ilgileneler için Barcelona W Hotel (1964) doğru bir tercih olabilir. Otelde Eclipse Bar'da şehre panoramik bakış açısıyla tercih ediliyor. Asıl akıllıca ve farklı olan tasarımcının her detayında payı olan kral dairesiydi. İki şey dikkatimi çekti, İlki tasarımcının farklı tonlarda ve dokularda seçilen tahta geometrik formlar ile yaptığı şehrin kuş bakışı görünüşüydü. Belkide tam olarak söylemek istediği bu değildi. ikincisi ise yataktan hem gün doğumunu hemde batımını izleyebiliyor olmamız. Bu gerçekten uzun zamandır en etkileyici bulduğum bütün yapan detaylardan... Bu bakış açısı nereden mi geliyor? İşte yaptığı bir röportajdan alıntı: 'Hayatım boyunca gezdim. Aslında ben bir gezginim'. 

Miro vakfının düzenlediği sergide ilgi çekici olabilir. Miro'nun dönüm noktası Paris'te  surrealisler ile tanışmasıyla olmuş. Ardından figüratiften uzaklaşıp abstrait eserler üretmeye başlamıştır. 2. Dünya Savaşından sonra New York MOMA'da yaptığı sergi ile Amerika'da tanınmaya başladı. Özetlersek şiir, çocuk ve gizem kilit kelimeler olabilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder