2 Eylül 2012 Pazar

Değerli Taşlar ve Kullanım Alanları


Doğal Madenler’den değerli taşlara
İlk olarak petrol hakkında not ettiklerimle başlamak istiyorum. Petrol, 1859 yılında Pensilvanya’da çıkarılmaya başlanmıştır. Bu tabiki bütün enerji sektörünü etkilemiş. Mesela Kömürden ısı elde edilirken motorlu araçlar yerlerini almaya başlamış. Bu harlı tren taşımacılığıda bu tarihe denk geliyor. Işık için ise önceden kömür gazı ve balina yağı kullanıyorlarmış. Petrol daha sonra yerlerini almış. İşin aslı petrolde deniz yatağında biriken parçalardam oluşuyor yani balina yağıyla eşleştirilmesi buna dayanıyor.

Yakut ve Safir

Yakut üretimi çoğunlukla Miyanmar bölgesinde gerçekleştiriliyor. En pahalı taş olarak biliniyor. Güney doğu asya’da ise safir üretimi yaygındır. Yunanca mavi anlamına geliyor. Persler ise safirin yansımasının gökyüzünün renginden geldiğini düşünüyorlarmış. Birde dini anlamı olan bir taş. Hz. Musa’ya gelen emirlerden biri safir taşının üztüne yazılıymış. Her iki taşta padişlar için vazgeçilmezmiş. Mesela  Hindistanda sergilenen  Şah Cihan’nın tahtı bunlara örnek gösterilebilir.
Yakutta %80’i Miyanmar’da üretilenlerin en değerlileri koyu kırmızı(Güvercin kanı) olanlarıymış. Safir ise mücevher dışında güvenlik sektöründe de önemli bir yere sahip. Güçlü lazer ışıkları ve uydular bu yolla yapılıyor.







Platin ve Gümüş

Platin Dünya’daki en değerli metal olarak kabul görüyor. Gümüş ise kullanım yelpazesi geniş olan ve denizde bulunan bir metal. Hikayeye göre Artemis’in gümüşten arabası varmış ve bu arabaıyı yine gümişten ayakkabılarıyla kullanırmış. Aynı zamanda gezegen olan ayın bir  sembolü olarak kabul ediliyor. Tüketim alanlarından biri güneş panelleridir. %80 üretimi gümüşten sağlanıyor. Bu güneş ışığını toplayıp elektiril akımına dönüştürebildiği içindir.

Platin ise ilk olarak Amerikanlılar tarafından altın ile karıştırılarak mücevher yapımında kullanılmış. İspanyollar ise ilk başta gümüşün bir taklidi olduğunu düşünüp değersiz bulmuşlar ve denizlere atmışlardır. Ama II. Dünya Savaşında işler değişmiş. Sadece askeri amaçlarla kullanıma müsade verilmiş ve dolayısıyla değeri artmış.

Amber
Özünde fosillenmiş ağaç reçinesidir. Binlerce yıldır kullanılmaktadır. Çin kültürüne göre ise kaplanın ruhu anlamına gelir. En büyük özelliği statik elektrik üretebiliyor olasıdır. En çok Dominik Cumhuriyeti ve Baltık denizinde rastlanır.

Opal
Kelime anlamı ‘upala’ dan gelmektedir. Çekiçiliği kleopatranın’da mücevherlerinde tercih etmesiyle tanınır. Ayrıca göz hastalıklarınada iyi geldiğine inanılıyormuş. Ateşin bulunmasıda bu taşın bir pelikan tarafından gagalanmasıyla ortaya çıktığı düşünülüyor.






Zümrüt
Yunan mitolojisine göre en saf renktir. Doğum, gençlik ve şansın sembolü olarak görülüyor. Doğada yer kabuğunun altında bulunmasına karşın 1938’de bu koşullar laboratuarda sağlanmaya başladı. Böylece yapay zümrüt üretimiyle tüketim potensiyeli karşılanmış oldu. Bazıları elmastan daha değerlidi.

Demir, Endüstri ve savaşın temel maddesidir. Domuz demiri diye adlandırılan cinsi özellikle köprü yapımlarında kullanılmaktadır. Mısırlılar, demire cennetin mermeri diye de adlandırmaktadırlar. İnanışa göre ejderhaların demirden korktuğuna inanılıyor. Aztekler,demirden yapılan bıçaklara altın kullanılarak üretilenlerden daha çok değer veriyorlardı.Japonya'da da samuray kılıçları da demirdendir. Tarihi geçmişi Afrika'da M Ö. 1400'lü yıllara dayanmaktadır. İlk kullanımı hayvan avlamak içindir. Günümüzde ise çelik demirin en yaygın şeklidir ve boru, uçak sektörlerinde etkin olarak kullanılmaktadır.
Yeşim taşı
Bilgelik, şevkat, dürüstlük ve saflığın sembolü olarak kabul ediliyor.. Ayrıca Dünya’yı ve cenneti birbirine bağlayan taş olarakta tanınmaktadır. Kuzey Amerika’daki Aztekler kralları bu taşlarla gömerken,  Mayalılar ise yağmur tanrılarına şükranlarını belirtmek için kullanıyorlardı.

Petrol : Petrobaras Bresil Texsas’ta etkin olan petrol şirketlerindendi.

İnci: Saflığın sembolü olarak kabul ediliyor. Hint okyanusunda ve İran körfezinde çıkarılıyor. İngiltere kraliçesi de inciye düşkündü. 300'den fazla inci kaplama elbisesi vardır. İnci, midyenin öz suyuyla elde ettiği parlaktık ortaya çıkıyor. Ardından, 19. yüzyılda Japonlar inci üretiminin tesadüf olmadığını keşfetti ve üretim çoğaldı. Tahiti incileri formları ve farklı renkleriyle dikkat çekmektedir.

http://bir-inci.com.tr/inci/index.php?sayfa=tahiti-incisi

İzmir’de atölyesi bulunan Gülay Atıcı Ertan, Amerikan Taş kesimciler birliği tarafından dünyadaki 35 taş kesim ustasından biri kabul edildi.( Değerli taşıların sertlik sıralamaları: En serti 10 ile elmastır ardından safir, turmalin ve kuvars gelir Taşın değer sıralaması berraklık, kesim, renk ve karat göz önünde bulundurularak değerlendirilir. Karat: Gramın 5’te biridir. 1 karat 0,2 gramdır. Yani büyüklük değil ağırlık birimidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder