24 Eylül 2012 Pazartesi

Ekolojik Kasabalar Artık Türkiye’de

Ekolojik Kasabalar Artık Türkiye’de

Ekolojik Pazar sitesi ve Buğday derneği hakkında gözüme takılan birkaç bilgiyi paylaşmak istedim. Dededağında yapılaşan bu sistem ülkemizde de giderek yaygınlaşıyor. Sistem şöyle : Günde 5 saatlik çalışma karşılığında ücretsiz olarak çifliklerde kalıyor ve bölgenin doğal ürünlerini tüketebiliyorsunuz. Çiflikler sınırlı sayılarda insan ağrlıyor. Mesela 20 çivarı. Elektirik ihtiyacı minimuma indirlmiş. Mesela bir çamaşır makinesinin 1 saatlık çalışması 20 kişilik bir çifliğin 3 günlük elektiriğiyle eşdeğerdir.


Bunun dışında bu tecrübeyi edinen yabancı turuistler, özelliklede genç ve öğrenci kesiminden oluşuyor. Bence işin hoş kısmı budur. Yani ülkemiz doğal güzellikleriyle ön plana yeteri kadar çıkamazken bu denli geri dönüşümü uzun vadeli olan ve doğaya zarar vermeden yapılaşmak. Ve ekolojik köyleri doğuran otomatik bir sistem yaratmak. Umarım Türkiye ileride Ekolojik Köyleri ilede turizim sektöründe önemli bir yere sahip olur.



Dikkat
İngiltere’de 550 milyon dolar değerinde 230 bin ton yiğecek çöpe atılyor. Yıllık olarak 6,7 milyon tonu bulduğu, değerinin de 13,5 milyar dolara yaklaştığı belirlenmektedir. İngiltere’nin nufusu 60 milyonu bulmaktadır.
75 milyon nufuslu ülkemize bakıcak olursak; 13,5 milyar dolarlık yiğeceğin çöpe atıldığını hesaplıyabiliriz. 15 milyon ton karbondioksit olarak hesaplanmaktadır. Yılda 220 doların, ortalama ulusal gelir 10 bin dolar hesabıyla yüzde 2,2’nin sakağa atılması demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder