28 Ağustos 2012 Salı

Dresden ve Hamburg



Dresden

17. yüzyıl mimarisinin etkin olduğu bir şehir. Almanya, Saksanya eyaletinde bulunuyor. 500 bin nufusa sahip şehirde Birçok tarihi yapı buluyor.

Ar Penck’in resimlerinin hâkim olduğu Art’Otel, ayrıca modern sanatı seven ve takip eden insanlar için uygun diye düşünüyorum. Şehir hükümdar August II(1670–1733) etkilerini taşıyor. Zivinger meydanı merkez olarak kabul ediliyor. Diğer dikkatimi çeken yapılar: Sanat akademisi(Martin Luter King’in heykeli de burada bulunuyor), Silberman, Katolik Saray Kilisesi( Bin derecelik ısı kilisenin duvarlarındaki deniz kumunun parçalanmasına ve %55’inin yok olmasına neden oldu.), Mavi mucize köprüsü, eski parlamento binası ve Geog binası mimarı yapılarıyla ilginizi çekebilir. Asıl etkileyici bulduğum, W. Walter’ın (1870–6) duvara resmettiği eseriydi.  Hava koşullarıyla yıpranmış ve küçük mozaiklerle kaplanarak adeta yeniden resmedilmiş. Şehir için önemli olması, Hükümdar olan 37 kralın kronolojik olarak özetler nitelikte olmasına dayanıyor.


Hamburg

Liman şehri olan Hamburg’ta 40 milyon ton mal ticareti 200 nakliyat şirketiyle sağlanıyor. Rathaus,  hygieia çeşmesi(hastalık tanrıçası anlamına geliyor),kleine alster öne çıkan yapılarındandır. Şehir 1914-18 yıllarında 1. dünya savaşından etkilenmiş. Svaş döneminin etkilerini yeni yapılaşmalarda da görebilirsiniz. Mesela East hotel 19 yüzyılda demir döküm fabrikasıymış. Günümüzde en popüler davet ve sergilerin düzenlendiği otellerden biri haline gelmiş. St.pauli de enterasan bir geçmişi yaşatıyor. Binadaaktif olarak buharla çalısan makineler bulunuyor. Şehirdeki çalışmalarıyla, tasarımçı  Jordan Mozer, dikkatimi çeken isimlerden bir. Upper east Hambourg’taki popüler  gece klublerindendir. Almanyanın en buyuk 2ci, en zengin ve liman şehri Hamborg, sehrin simgesi elphilarmonie binasıyla tavsiye ettiğim yerlerin başında geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder