22 Ağustos 2012 Çarşamba

Fransa, Provence'tan Notlar


Fransa

Fransa, benim için daha farklı bir anlama sahip. Bunun nedeni üniversite eğitimimi ülkede geçiriyor olmam olabilir. Aslında sadece bu da değil. Temelde ilgimi çeken ve kendime yakın bulduğum nokta: mütevazi, bilenin bildiği ve hep sahip çıkılan oturmuş bir kültürün olması diye düşünüyorum. İlk olarak Provance bölgesinden başlayalım istedi. Gidip görmediğim bir yer. Ama aldığım küçük notlar eminim sizde de keşfetme isteği uyandıracaktır. Provence bölgesi, meşhur rose şaraplarıyla bizlerin doğaya olan bağlılığımızı ortaya çıkaran etkileyici bir yer.

Luberon
13 yüzyılda Avignon Vatican’a satıldı. Bölgede evlerin balkonları iç avluya bakıyor. Oturaklı, tumturaklı ve yaklaşımlarını gözler önüne seren bir yapılaşma var. Petrarque(İtalyan yazar bu bolgede yasadı, öldü.)
Gordes
16 yüzyılda  François Mitterand'un doğduğu yerdir. Bölgede olan birçok duvara yerleştirilen taşları dik yerleştirmelerinin temel nedeni, tilkileri kaçırmakmış. Kuzey İtalya'da olduğu gibi Provance bölgesinde de Protestan, Katolik kiliselerin ortak özelliği altın varak ,mermer yerine duvar boyaları ve dogalı koruyup yanısma şeklindedir.



Bölgeden geçen 'la Fontaine du Vaucluse',  Rhône nehriyle buluşuyor.


İsle-sur-la-sorgue (5 kanalın buluştuğu şehir). Heykeltıraş İlhan Kaman burada yaşıyor.

La Café de France Fransız tarihi için önemli bir yere sahiptir. Çünkü Renachard (yazar) surréalisteAndré Breton'a (1896 –1966)  kadar bütün surréalistleri bu köye getirdi ve yeni bir akımın temelleri atıldı. Güneyin en büyük antika pazarı buradadır. 

Pierre Cardin de bu bölgenin konumu, güzelliğinden etkilenmiştir.Bu yüzden    köydeki birçok binayı satın aldı. Köylüler bundan rahatsız.Paylaştığım bu kısa kısa bilgileri  program sunucu Figen Batur'dan öğrenmiştim. Analizleri hoşuma gidiyor. Pont du Gard (taş köprü) Unesco tarafından koruma altındadır. Bu bölgede 165 hektara yakılan su sporu olanagı mevcuttur.binaların dış cephelerinde daha çok



    





        Donatien Alphonse François le Marquis de Sade, Fransız aristokrat  ve felsefe yazarıdır.(Önemli eserlerinden 'Justine' de Sadizm'in kökeninin  onun yazdıklarına dayandığı bilinir.) Provance onun eserlerinde de önemli bir yere sahiptir.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder