26 Ağustos 2012 Pazar

Paris'ten Eğlence, Moda ve Sanat


France, Paris

  Eminim bana kattıkları, zengin mimari geçmişi hakkında üzerinde daha çok yazılar yazacağım Paris'e ilk olarak 'Komet' gerçek adıyla Gökhan Coşkun'un röportajından aldığım notlarla başlamak istedim(Komet : kuyruklu yıldız anlamına geliyor).Referance aldığı ressamlarda bazıları , Mehmet Nazım, Jean Paul Sartre, Henri Langois'tan oluşuyor. Pazar günleri Montparnasstaki resim pazarılarına uğramayı seviyor.

















La Tour Montparnasse 
Diğer adıyla 33 avenue du Maine, 15.ci bölgede bulunuyor.
1969-1972 yılları arasında yapılmıştır. 
210 metre yüksekliğindedir.
1990 yılında yapılan  la Messeturn(Frankfurt) binasından önce avrupanın en yüksek büro binası özelliğini taşıyordu. la Messeturn 257 metre yüksekliğindedir.

Komet'in yazdığı kitaplar: ‘Olabilir, olabilir’ , ‘İdi, idim, idik’.  'Her şeyi anlamaya çalışmaktan vazgeçtim.' diye ekliyor.

Komet Vencent universitesine eğitim için parise geldi. Bu süre zarfında Muammer Yanmaz ve Halil Dikmen'le çalışmıştır.

Okulda sanat dersinde de gördüğümüz, İtalyan asıllı sanatçı Piero Manzoni'nin eseri onunda orijinal bulduğu bir eser. Çünkü Manzoni konserveye doldurduğu kakasını sattı. Bu bir toplumda sanatçının ne kadar etken olduğunu ve bakış açılarını değiştirebildiğinin bir kanıtıdır diye düşünüyorum. Ayrıca o dönem satılan konservelerinin değeri altından daha değerliydi. Eser 1961 yılında yapılmıştır.
                                                                                                     


Uğrak Noktaları:
La Palette (cafe-expo), Rappongi(synonime: 6 ağaç) gece hayatına uygun yerler. Sipa foto galeri, Doma Cafe (Monparnasse bölgesindedir.) ve le Gymnase Cafe sanatçıların sık sık uğradığı yerlerdir.Çekici kısmı da burası olsa gerek ortak bir buluşma yeri haline gelmiş, güzelliğini salaşlığı ve tarihinden alan yerler.

Paris hakkında yazdığım ilk yazı olduğu için belli başlı bir konuyu ele almaktansa elimdeki referansları paylaşmaya çalışıyorum. Bu yüzden yazının geri kalan kısmında kişisel notlarım ve ilgimi çeken marka referanslarından bahsedeceğim. Umarım ilginizi çekecektir.

İlk olarak farklı alanlardan not ettiğim marka analizlerini paylaşmak istiyorum.

Marka Analizleri

Marques
Malene Birger, Heimstone,Leetha, Lillymarthe cloener, Jade Jagger, Damford bakım ürünleri, Dietrich erkek saatleri, Qungliotti (1933’ten beri var olan havlu gibi ev ürünleri markası), Noblesse de Napples, Ciro bijoux (Baroque), Sonoko Paris, Wempe(1878’den beri saat markası), Giuseppe Zanotti, HBC bakım ürünleri, Y-eyes.com (Türk nazar boncuğundan esinlenilmiş takılar), D. Parthault el işi örtüler, Nessa by Vanessa Mimron, Honma golf mağzemeleri, Mahatiha Gandhi, Miller et Bertaux kıyafet ve aksesuar üzerine,artisanal chinois Miyakodori, , Wizeqope (Fransız markası gençlere hitap ediyor), Morphe Helena, Unopiu  Andrew Barton bakım ürünleri, Charriol Paris Parfüm, Paolo Pecora, Lords Fools, Alain Gossuin, Perry Delarose, Vinconditional , Yoahm(la Marais bölgesindeki değişik erkek markalarını bulabileceğiniz bir yer), Divine, Burma bijoux, Lery bijoux, Tratine et Chocolat (Bebekler için ürünler üretiyor.), Surface to Air Paris, the little Shop(Peinture-Decoration), Marite Françoise Girboud(spor asimetrik bayan kıyafet tasarımları vardır.), Apostrophe(Rue Faubourg-Saint-Honore), Rosa Clara(İspanyol marka,gelinlik ve davet kıyafetleri yapıyor. İsteğe göre kumaşta dokuyabiliyorlar.), Orchad Velvet by Bread-Roses, Annette Jalilova, la cloche d’or, le Celadon,L’espadon,

(Modayla ilgilenler için: http://www.sfgirlbybay.com)

Mobiya üzerine Metro Boucicaut’de yılda bir defa düzenlene ‘l’espace Tropper’ (Steiner,Duvivier, Stressless, Burov gibi markaları bulabilirsiniz).



Pierre Cardin’in 27,Avenue de Marigny (8eme) deki mağazasına da uğramanızı tavsiye ederim. Madame Gaspard’la bu şekilde tanışmıştım. Mesleki başarısı tesadüf değil. Mütevazı, doğal kendi gibi insanları çok çabuk benimseyen biri, tanışmanızı tavsiye ederim.
Ayrıca marka ürün tasarımı ve mimari alanda da yatırımlar yapıyor. Ürün tasarımında ‘La Sauvage Compagne: Sculptures pour vos jardins’ diye geçiyor. Mimari alanda da şuan yapım amasasında olan Cardin Tower’ı görüyoruz.


Antik Batik, Bence enteresan bir marka, 1992’den beri var olan Fransız markası, tasarımlarını İtalyan tasarımcılara yaptırıyor. Ve bunları Hindistan’da ürettiriyor. Genellikle sadelik, ipek kumaş ve el işçiliği ön plana çıkıyor.



Size Avrupa’da ve Türkiye’de zor bulunan iki Japon markasından söz edeceğim. İlki Tsumori Chisato renkli, esperili ama çok pahalı tasarımlarını Marais bölgesindeki mağazasından bulabilirsiniz. Asıl hoş olan, tasarımcının ‘Le Petit Bateau’ markası için küçük bir seri hazırlamış olması. Birçok kişinin aklına bile gelmeyecek benzer bir örneği Monoprix’de yapar. Her yıl farklı markalar sınırlı sayıda aslında insanların sadece market alışverişi felsefesiyle kurulan bu markadan böylece kaliteli ürünleri alabilme sansı yakalayabiliyor. Her tasarımcının tarzını giyme sansınız var. İş araştırmakta yatıyor. Diğer bir Japon markası Michiko Shimazaki, La Place des Vosges’da bulabileceğiniz bir marka. Burada ise manga çizimlerinden çıkmış genelde siyahın baskın olduğu farklı kesimlerde ürünler bulunuyor. İlgi çekici olan tasarımcının aslen bir grafikçi olması, hatta mağazadan el çizimlerinden oluşan kitabını alabilirsiniz.

Rahatlığa önem veren ve ortopedik ayakkabı giymek zorunda olanlar için Mephisto ve Gabor markaları uygun olabilir.
Fragonard Parumeur, 19262’dan itibaren üretime başlamış olan markanın Opera meydanına yakın bir mağazası ve müzesi bulunuyor.

IO&ES Lucia Ariotti’nin takı tasarımlarını bulabileceğiniz tek yer. İtalyan asıllı tasarımcıyla mağazada da tanışma olanağınız var. Lale temel figürlerindendir.
Bir diğer İtalyan markası olan Carmina’nında opera meydanın daki mağzası görülmeye değer. Marka istek doğrultusunda size özel ayakkabı kalıpları da çıkarıyor.

Baillardran, 1988’den beri var olan Bordeaux’ya has tatların üretildiği markadır. Tatlı, La canales d’or adını taşır. İlgimi çeken bir diğer markada, Kusmi Tea Paris, 1867’den beri var olan markanın kurucusu Rus asıllıdır.


Mont Blanc’daki kalem tasarımlarına bakarken mağazada aynı anda sergilenen resimler ilgimi çekti. Buna sıkça birçok yerde rastlayabilirsiniz. Bu mağazadaki sergi hakkında bilgi sahibi olmanız için: ‘When and where’, Dominique se Seguin Presents ‘Flash Art’ Boutique Montblanc (7 Rue de la Paix, Paris)



Aynı sokakta bulunan Fred markası da beni malzeme seçimleriyle etkiledi. Kataloglarından bir alıntı yapmak istiyorum. 'Un jour, mon fils aine eut l'idée de tresser des câbles marins, fixes aux deux bouts par des rivets, afin de composer un bracelet qu'il offrit à sa femme'La légende a commencé en 1966 par Fred Samuel.' Kullanılan malzemelerden en çok ilgimi çeken çeliğin ne kadar zarif bir formda sunulmuş olması ve sargı, düğüm tekniklerinin kattığı asalet.

Exposition de mosaique ‘reflets dans le miroir’, Küçük galerideki sergide Christine Dalibert ve Rozenn Alapetite’in çalışmalarını bulabilirsiniz. Galeri Siloman’da da Denis Fremond’un paysage resimlerini bulabilirsiniz.

Dunhill mağazasın da bakınırken tanıştığım Kayjane Escorbiac, aslen Çinli bir bayan ve birazda Japonca biliyor. Zaten bu şekilde tanıştık yanımdaki Japon arkadaşımla konuşurken onun dikkatini çekti ve bana nasıl öğrendiğimi sordu. Ondan bahsetmemin nedeni, beni etkileyen bir Çin atasözünü paylaşmasıydı. Atasözü: ‘C’est mieux de voir au lieu d’entendre 100 fois’. Anlamı, ‘Bir defa görmek 100 defa duymaktan iyidir’.


Ardından Place de Vosges’a geçtim. Burası her biri ayrı bir sitilde olan birçok zengin galeriyle çevrilir. Marais bölgesinin merkezlerinden biri sayılır. Burada küçük bir pasajın içinde olan mütevazı ve şık bir otele rastladım. Le Pavillon de la Reine dekorasyon adına ilginizi çekebilir. Bölgedeki galerilerden birinin sahibi Alex Hachem’in galerie Vivendi (111, La rue de Turenne–75003 Paris) görülmeye değer. Kendiside çok sıcakkanlı ve İstanbul’da da projelere devam ediyor.

Gastronomi adına, ilgimi çeken compagnie de Provance mağazasında keşfettiğim Aixetterra ürünlerini ilgi çekici buldum.

Dans ve müzik için…


La Centre Pompidou’nun arkasında keşfettiğim, ‘Le 3eme lieu Quimcampoix’. Bastille’den ‘OPA’, ‘Yu China’ mekân olarak ilginizi çekebilir. Republic’ten ‘Zerozero Bar’ ve ‘4 elements’ elektronik müziği sevenler için cazip seçeneklerden olacaktır. Dekorasyonunu ilgi çekici bulduğum ‘Cafe Rouge’ da ilginizi çekebilir. Asıl benim yenilikçi bulduğum ‘Silencio’ gerek isminin hakkını veren mekân tasarımı gerekse müşteri seçiliği fark yaratıyor. Mekân 25–45 yaş arası iş çıkışı tempodan sıyrılmak isteyen ve adından da anlaşıldığı gibi telefonların çekmediği bir mekân. İnsana böyle bir özgürlük vermesi küçük ama akılda kalıcı bır detay. Telefon çekmiyor olmasının nedeni; ‘Le Social Club’ın altıya yapılmış olması. Yalıtım sistemleri ve yerin altındaki konumuyla iki farklı mekânın müzik sitilleri ve müşteri kaliteleri karışmıyor. Ulaşımda bir o kadar orijinal planlanmış: Dik ve siyah bir merdivenden tereddütle rahatsız bir şekilde adımlarını atarken, bir anda Silencio’nun altın sarısı gösterişli dekorasyonuyla karşılaşıyorsun. Eğer bu koşullar size uygun değilse, Rex’te hafta içleri de kaliteli Dj’leri bulabileceğiniz söyleyebilirim. Ayrıca Rex köklü bir gece kulübü gündüzleri cinema salonlarındanda faydalana bilirsiniz. Yakın bir mesafede Hard Rock Cafe’ye de uğrayabilirsiniz. Sadece Salı akşamları Art&Metier bölgesinde ‘Andy Whaloc Bar’ da farklı bir seçenek olabilir.
La soiree Play Skryptom au Rex Club, Zumba danse 2saat sürüyor, La Bellevilloise
L’aventure (Bar-Restaurant) 4,Avenue Victor Hugo-16eme Chef : Mickael Foubert
L’assaggio,a l’hotel Castille, Le Berkeler, le Bıvouac Cafe.


Lasserre Restaurant (17,Avenue Franklin Roosevert, 8eme Paris) Enterasan bulduğum yerlerndir. Yüksek fiyatları, saray konsepti ve gümüş takımlarına rağmen girişte zarifçe tellerle çevrilmiş tavşanlar, kuşlar bulunuyor. İlgimi çekti, Çünkü fransada sunum konusunda olan mütevazilik ve aşırıya kaçmamak hoş detaylar doğuruyor. Bence türkiye eksik olan bu yaklaşım.

Toyo Restaurant Japonnais à Paris de Nakayama Toyo. Burası hakkındaki notum: 'À partir d'une simple idée parvient à bâtir de grandes collections'.

Restoran mantığında en çok hoşuma giden eski şarap şatolarının yeniden hizmete açılması olarak görüyorum. Size önerebileceğim ‘Via del Pualia’ ve ‘Villa Mangiacane’. Bu tarz yerler geleneği devam ettirme taraftarı olduğu için, Marais bölgesinde tesadüfen keşfettiğim Gümüş ve altından sunum amaçlı mutfak malzemeleri üreten Lapparra markasını da inceleyebilirsiniz. Marka, 1893’ten beri Paris’te Le Marais bölgesinde atölyesiyle hizmet veriyor. Atölyeyi gezme şansınızda var.
  • Diğer Organizasyonlar

  • Au Palais de Congres de Paris (21 nov. Jazz Diana Kral) ‘Carmen’ avec Antonie Godes
  • Konser: Michel Legrand, musique Classique et jazz, İrina kyriakidou.

  • La salon de Montrouge (les artistes Contemporains) a organise le 3-30 mai 2012
  • Senographie par Matalie Crasset et Olivier Mosset

  • ‘L’epicerie fille’ dans la rue de Saint-Honore a Paris.

  •  İnstituto Cultural de Mexico a Paris

Designer: Anthany Vaccorello, Carole Bouquet (Actrice et Viticultrice), melanie Laurent(Chanteur), Robert Downey, Adam Shulman (Acteur et Joaillier), Dian Fossey, Pierluca de Carlo (photographe pour M.C.S ), Roman Opalka(artiste polanais)

Des Artistes de XX siècle: Chistine Dalibert (Utilisation de le verre,le miroir et le ciment
Recherche de lignes pures effets optique, a se metre en valeur dans un espace commun.
L’art de la mosaique par Ttheodora de Ravenne.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder