25 Ağustos 2012 Cumartesi

Milan Design Week 2012


İtalya Gezisi 18–22 Avril 2012
Milan-Roma
Okulla çıktığımız bu gezi, Milano’da her yıl düzenlene tasarım fuarına katılmak ve okul projesinin tanıtımıydı. Ve yeniliklerden haberdar olmak amacıyla düzenledi. Küçük bir grup, bir mimar, bir ürün tasarımcısı ve bir şehir planlamacıyla geçridiğim gezi farklı bakış açılarıyla, öğretici geçti. İsviçre’de Görmemiz gereken bir proje vardı. Ardından Mont Blanc tünelini geçtik(11 km). Yolda ‘Le Sens de l’Espace au Japon’ adlı Augustin Berque’in ve Maurice Sauzet’in kitabını okudum. Gezi hakkında size daha sonra fotoraflarla detaylı açıklamalar yapacağım. Öncelikli olarak gezi boyunca tuttuğum not defterinden belki ilginizi çekiçek bir şeyler olucaktır.

Roma’da metro oldukça yaygın, vakit kazanabilirsiniz.(Biletiniz 75 dk geçerli)
Mimar olan hocamız sinema konusunda bilgilidir ve filmlerden güzel referanslar çıkarabilmeyi ondan öğrendim. Bizi Cinecitta’ya Götürdü. Şehrin biraz dışında bulunuyor. Ama İtalyan sinemasının temellerinin atıldığı, bir nevi F. Fellini’nin evi olarak görülen 13 dönümlük stüdyoyu kesinlikle görmelisiniz. Buraya dair en çok ilgimi çeken, döneminde tek su altı çekimi yapılabileçek teknik donanıma sahip olmasıydı. Bu öncülük birçok film çekimi için Roma’ya gelimsesine vesile olmuş. Birçok döneme şahitlik etmiş ve halen daha dizi , film çekimleri yapılıyor. Roma’da Via palestro’ta da küçük bir otelde kaldık. Pratik bir yer. Hertarafınızı çeviren ‘gelato’ yani dondurma dükkanlarından ‘Concerto’ en ilgi çekiçisiydi. Yapım aşamasına kadar görebiliyorsunuz. Ama asıl fark yaratan dekorasyon açısından modern ve mutfak mazemelerinin ürün tasarımındaki kullanımına dair iyi bir örnek olmasıdır. İlk burada fark ettiğim içme suyu çeşmeleri Roma’nın heryerinde karşınıza çıkıyor. Temelinde, şehrin doğal güzelliğine duyulan saygı ve teşekkür anlamını taşıyor. Dini anlamda da susuz kalan birine mutlaka su verilmesi gerektiği için bu çeşmeler aralıksız olarak akıyor, bolluk ve yardımseverlik duyguları Türk toplumunda olduğu gibi ön plana çıkıyor.


Aynı yaklaşımı  yol yapımında ağaçlara duyulan hassasiyetten de anlayabiliriz. Eğer bir ağaç yolun ortasında ve ulaşımı negatif etkilemiş olsa da çürüyene kadar kesilme izni yok. Bu aslına bakılırsa bence biraz abartıya kaçıyor. Şehir bizdeki kültürel zenginliğin kattığı farklı yerleşim alanlarını doğurmuş. Ancak pozitif anlamda, eski Roma diye adlanan şehrin merkezinde enine, dengeleyici bir yapılaşma var. Roma'ya güzellik katan 200 yıllık ağaçları bile  aynı boyda korunuyor. Bu bizim gibi birçok rengi farklı kültürleri bünyesinde bulunduran bir ülke için akılcı bir çözüm. Tabi binalarda da enine olan bu çizgi korunuyor. 

Opera seveneler için ‘Storia Di Un’ Opera D’arte’ uygun olabilir.

Müzeler adına birçok referansım var. İlki Museo dell’Ara Pacis Lungotevere Augusta burada ‘Collezione Farnesina Design-Bosa’ sergisini tavsiye ederim. İç mimarlardan, Alessandra Paolini ve Liliana Perego’i başarılı buldum. Asıl Size MAXXI müzesinden bahsetmek istiyorum. 22 Avril’de gezdiğim bu muze için şöyle bir not almışım: ‘Bir daha geliceğim, bana güç verdi’. Mimarı Zaha Hadid hakkında da ‘Kadın, özgür, güç, akıl, hırs, zen’ diye not almışım. Paris’teki proje tanıtımına da gitmiştim. Herkesin inceleyip ders çıkarabileceği donanımlı ve bu yüzden kadın olarak gurur duyduğum bir mimar. Fransa'ya döndüğümde müzeler ve gezdiğimiz diğer yerler görsellerle detaylı olarak not edeceğim.

Restoran adına, Via del Leoncino, 38 numarada bulunan 06 cafe uygun ve merkezi bir konuma sahip. Tatlı, titamisu için Pompi 1960’dan beri var olan ve sadece Roma’da bulabileceğiniz kaliteli bir yer. Paris kısmında ‘da belirttiğim Hard Rock cafe burada bambaşka bir tarza sahip, ilginizi çekebilir. Geleneksel tarzda bir restorana gitmek isteyenlere ‘J. Leoni d’Abruzzo’ (Via Vicenza, 44) uygun olacaktır. Ayrıca 'Officine Stendhal'  Via Stendhal 35, İç mimarlıkla ilgilenenler için uğranması gereken bir yer.


 Şarap: Sagana, Nero, Ogni Goccia

Marka analizleri yapmaya devam ediyorum. İlgimi çeken markalar: Cusumano, Alpha, Massimo Rebecchi, Teuco, Brunello Cucinelli, Gazzarrini, , Alotro(Handmade accessories), La  Tenda


Tasarım adına P. Starck hayranlarının ilgisini çekebileçek ‘Flos’ organizasyonda popüler parçalardan biriydi. Tasarım fuarında onun gibi birçok ünlü tasarımcıyla tanışabilir ve sohbet edebilirsiniz. İlgimi çeken diğer tasarımcılar: Kengo Kuma, Richard Meier, Doreen Liu Heng, Bencoletta Tagliabue, Giulio Cappellini, Eliot Erwitt, Laurent Bloedt (İndustrial designer), Elite(Onyx&sufaces), Ondesign(Via Molinuzzo)

Okulla ‘France Design’ adlı standa projeleri seçilen diğer okullarla birlikteydik. Diğer okulların ve ülkelerin çalışma kalitelerini görmek bana çok şey kattı. Eğitim seviyesi olarak Fransa’nın ve Almanya’nın iyi durumda olduğunu düşünüyorum. Ancak pratikte ve projeyi gerçekleştirme açısından Londra'daki okullar başarılıydı.

Elle delgisinin seçtiği ürün tasarımcıları: (Milano Design Week 2012) Rodolfo Dordoni, Doshi Levien, Front, Naoto Fukasawa, Diego Grandi, Benjamin Hubert, Guilio Lacchetti, Nendo, Luca Nichetto, Philippe Nigro, Ludovica Palomba, Matteo Ragni, Raw Edges, Marta Laudani&Marco Romanelli,, Scholten&Baijings, Kiki Van Eijk.
www.renaudthıry.com
www.viapiana.com 

Gallery S.Bensimon (111, rue de Turenne–75003), Paris’ten katılan bir galeridir. Sahibi François Leblanc İstanbul hayranlarından biridir.


Fuar kapsamında tanıştığım, Türkiye'den mermerlerimizi tanıtmak amaçlı gelen yetkililer beni sevindirdi. Japon, Fransız arkadaşlarıma ve öğretmenlerime çalışmalardan gururla bahsettim. Detaylı bilgi için: http://www.istekobi.com.tr/kobi-bilgi-merkezi/haberler/turk-mermerleri-milano-da-gorucuye-cikti-h14612.aspx 

 Bunlar not defterimden paylaştıklarım. Yaklaşık bir ay içerisinde size fotoğraflarla detaylı bilgi vereceğim.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder