23 Ağustos 2012 Perşembe

Geçmişten Günümüze Ev Çeşitleri



Yaptığım araştırmalar süresince 'elsissmila.blogcu.com' sitesinde keşfettiğim ve okurken zevk aldığım yazıyı da sizinle paylaşmak istedim. Özellikle dönemin yaşam biçimini yansıtan fotoğraflara dikkat etmenizi tavsiye ederim.Bu yıl paylaşılan yazı söyle başlıyor: 

Geçmişten Günümüze Ev Çeşitleri

Ev, insanlar için kişisel yaşam alanı olmanında ötesinde hayatta kalmanın ve sağlıklı yaşamanın  en büyük gerekliliğidir.
Bilimadamları,G. Afrika'nın Pinacle Point bölgesinde bulunan bir mağarada gün yüzüne çıkarttıkları bulgular sayesinde, insanoğlunun, yaklaşık 195 bin yıl önce yaşanan buzul çağını bu mağara sayesinde atlattığını düşünüyor.Hint Okyanusu kıyısındaki mağaraları inceleyen araştırmacılara göre burada hayatta kalan insanlar buzul çağı bitince de tüm dünyaya buradan yayıldı.
Magara resimleri
Do­ğa yapısı olan bu evi, insan hazır ola­rak bulmuştu. Doğa, kötü bir mimardır. Dağla­rı ve dağlardaki mağaraları yaparken bunlarla insanın yaşayacağını kesin­likle önemsememiştir. Bu nedenle in­sanlar barınacak mağara ararlarken kendilerine her bakımdan uygun ola­nına pek sık rastlamıyorlardı. Evin ya tabam çok alçaktı, ya duvarları çök­mek üzereydi; ya da kapısı alabildi­ğine dardı ve içeriye emekleye emekleye girmek zorundaydı. Evi, içinde yaşanabilecek duruma getirmek için bütün topluluk kolları sıvar, mağaranın tavanıyla duvarları­nı taş âletlerle hazır ve ağaç kazıklar­la da düzeltirdi. Anneler yavrula­rına özerde “yataklar” hazırlarlardı. Yerde bir çukur kazdır ve döşek ye­rine de ocaktan ılık kül koyarlardı. Mağaranın bir kösesinde ayı eti ve her türlü yiyecek için bir ambar ya­pılırdı.
Böylece insan, doğanın yaratmış olduğu mağaraya bir çeki düzen ve­riyor, kendi gücüyle bunu insan evine çeviriyordu.
Av hayvanlarının peşinden sürekli göç etmek zorunda olan insanın toplumsal yaşamıda değişti.Tarım yapmaya başladıktan sonra ilk evlerini yaptılar.
İnsan; kaya diplerinde hazır çatunsı yerler bulduğunda altına duvar örüyor, hazır duvar bulunca da üze­rini çatıp ev yapıyordu.Bunlar yarıev yarı magara şeklınde yapılıyordu.
İnsanın yaşayışı değiştikçe evi de değişiyordu.
Dünyada ki en eski yerleşim bölgelerinden biri çatalhöyük ülkemızdedır.Burda ki evlere çatıdan giriliyordu.Korunaklı olmaları için bitişik yapılmıslardı ve aralarında bosluk,sokak yoktu.
Kapadokya  Kaya evler
Yağmurun hemen hemen hiç yagmadıgı bölgelerde düzdamlı evler görülür.
Muğla evleri iklim koşullarına karşı korunaklı, taş duvarlı, beyaz badanalı ve ahşabın da çokça kullanıldığı yapılardır. Bu evler açık sofalı, avlulu, kendilerine özgü bacaları olan düz damlı yapılardır.

Yağmur ve kar yağışının çokca oldugu bölgelerde damlar dik yapılır.
Prag ve dik damlı evleri..
İnsan evini çevreye uymak için şekillendirir.Eskimoların  'İglo' adında ki evleri de bu evlerdendir.
Eskimoların iglo adını verdikleri  sıkıştırılmış kardan yaptıkları evler..
İnsanoğlu bugune kadar yasadıgı her arazıde ev yapmıştır.
Nehirler ,göller üzerinde kurulan evler..



Ağaçlar da boş kalmadı ...
Ağaçevler
Ya Yollara ne demeli?
Yürüyen evler..Eski bir karavan ..
Minik karavan
Evler, farklı yörelerde ve farklı iklim kosullarında yapılmışlardır.
Şanlıurfa evleri
Safranbolu evleri
Kimi ahşap ,kimi kerpiç,kimi de taşevlerdir.
Ahşap ev
Kerpiç Ev
Alaçatı'da Rum Taşevler
Evler kullanımına göre de farklılık gösterirler.
Sipahioğlu Konağı,Safranbolu
Vezneciler,Zeynep Hanım Konağı
Çok katlı ,çok odalı evlere konak denirdi.
Çankaya Köşkü,Atatürk'ün Büyük Nutku kaleme aldığı yer..
Yazlık olarak kullanılan evlere köşk denirdi.
Su kıyısında ki evlere de yalı denirdi.(İstanbul)
Sarıyerde büyükdere sahilyolunda ki eski yalılar...
Evlerin kaderi,19. yüzyılda asansörlerin kullanılması ile değişti.Köylerden kentlere göç ile bırlıkte kentlerdeki ev ıhtıyacı ve kısıtlı arazi olanagı yuzunden mühendisler ,çok katlı betonarme binalar yaptılar ve bu bınalar 'apartman ' adını aldı.
Eski Galatasaray Meydanı ve eski apartmanlar...
Apartman modeli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder