22 Ağustos 2012 Çarşamba

Gelecek vaat eden şehirlerimiz


Erzurum- Türkiye’nin en yüksek rakımlı sehirdir. Oksijen seviyesi az olması, alyuvar sayısını arttırmak için antreman ortamı sağlar. Özellikle buz sporları için uygundur. Körling buz sporu 19kg bir taşla gerçekleşir. Alan olarak, 45m en 5m boyu olan bır alan üzerinde yapılır. İsviçre ayakkabı markası ‘balanceplus’ sag ve solun tabanları farklı olarak üretilir. Bu sporun ürün tasarımına kattığı zenginliklerden biridir.











 


Erzurum, Yakutiriye medresesi, Palondöken dağı (Kış sporları için önemli bir merkez haline gelmiştir). Ve cağ kebabı bölgenin öne çıkan yemeklerindendir.

Van, Dağ, ova ve gölün birleştiği bir noktadır. Van Kalesi ve Gölü öne çıkan yerleridir. Ayrıca Muradiye Şelaleside doğal miraslarındandır. Van’da farklı kültürlerin değişimi mutfağada olumlu yansımıştır. Van kahvaltılarında diğer bölgelre nazaran farklı çeşitler bulunur. Bunlardan biri murtağa’dır.

Eskişehir, Borsuk çayırı, Odun Pazarı öne çıkan yerleridir. Yemek kültürü kırım, tatar mutfağından etkilenmiştir. Çiğ böreği en önemli sembolü haline gelmiştir.

Ayvalık
On iki adadan oluşur. Cunda adası bunlardan biridir. Kozak yaylası’da aynalıkta önemli bir konuma sahiptir. Meşhur ayvalık tostu ise 1983’te bergama pekmezini ekmeğe tad katmasıyla fraklı bir kimliğe bürünmüştür.

  Şanlı Urfa
Şehrin diger adı ‘Ruhu olan şehir’dir. Balıklı göllü öne çıkan yapıtlarındandır. El işçiliğiyle yapılan bakır mutfak eşyaları, baharatları, bölgeye has keme mantarı, acur gibi sebzeleri mutfak kültrülerini zenginleştiren detaylardan sadece bir kaçıdır. Şehirdeki önemli yatırımlardan biride Atatürk barajıdır.
Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri ) Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlıurfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir.Balıklı göl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri ) Şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu iki göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Şanlı Urfa'nın en çok ziyaretçi çeken yerlerindendir

Atatürk Barajı








Peri bacaları (Erciyes dağının patlamasıyla patlamasıyla oluşmuştur. Kapadokya’da rüzgarla aşınmaları peri bacalarının oluşmasını sağlamıştır.
Resim yazısı ekle

Kapadokya

 
Damla taş Mağarası, 1948 yılında vapur iskelesi inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit olunan bugünkü yerinde, bir dinamit ateşlenmesi sonucu bulunmuştur. 

Alanya'da Alanya'da bulunan dim çayı temiz havasıyla tanınır. Şehirden 6–7 derece daha soguk ve kendin tut-kendin ye hizmeti verilmektedir.)
Devletin sağlık sektöründe damla taş mağrasını kullanması dikkatimi çekti. Böylece bölgeye yapılıcak yatırımlarda artacaktır.(Astım hastalarına ücretsiz kart çıkarılmaktadır.)




Ürgüp birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır(Örneğin: Hitit, Selçuk ,Roma, Osmanlı).
-İstanbul’da bulunan Sapphire kulesi, 261m yüksekliğindedir.
-Burdur gölü yok olmak üzere, çeşitli teşvik projeleri yapılmaktadır.
-12 yüzyıldan kalma, Kuleli kilisesi 123m yüksekliğe sahiptir. 40 yıllık çalışmayla inşa edilmiştir.


Marmaris’teki turist potansiyelini potansiyelini yatırımlara ön ayak olmuştur. Muhittin Yıldırım'ın satın aldığı optik cam sistemli denizin dibini gösteren tekne Rusya'dandır.


Bozdoğan su kemeri 4 yüzyıl Roma medeniyetinden kalmıştır.

Habib-i Neccar Camii.

Antakya-Hatay
Nur dağları, Asi nehri(380 km, LübnanS2dan çıkan nehir, Suriye’ye bağlıdır) coğrafi olarak on plana çıkan ve şehirleşmeyi etkileyen temel etkilerdendir. Şehirleşme, M.Ö. 300 yılında başlamıştır. Mozaik müzesinde 34 bin eser bulunur. Bu nedenle dünyanın en büyük ikinci, mozaik müzesi olarak tanınıyor. Saint-Pierre kilisesi önemli tarihi yapılarındandır. Müslümanlık için önemli olan Habib-i Neccar Camii

dinin yayıldığı ilk yer olarak kabul edilir. Minaresi 17. yüzyılda eklenmiştir.



Tokat’ın meşur tatlısı Küme bölgenin beyaz üzümler ile yapılıyor. Şehrin baraj gölü ve ballıca mağrası önemli yerlerindendir. Aslen 400 yıllık tarihe ev sehipliği yapıyor.


Elazığ’ın içli köftesi yörenin öne çıkan yemeğidir. Fırata bağlı keban barajıda bu şehirde bulunur. Buzbağ şarabıda farklı tadıyla tercih edilmektedir.


Hatay, İskenderun temiz havasıyla tanınmaktadır. Halep’te bulunan tava ekmeği ve pideleri meşurdur.

Karadeniz, Amasra

Fatih Camii 

Bartın’ın küçük ilçesi Amasra doğal güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Fatih Camii önemli yapılarındandır. Aslında 9.cu yüzyılda yapılmış bir Bizans kilisesidir. 1887’de ele geçirilerek değişime uğramıştır.
İçkale Mescidi’nden Tavşan Adası’nı seyredebilirsiniz.Karanlık Kapı’dan gecerek Boztepe’ye ulaşabilirsiniz. Kesme taş işlemeli cumbalı evler bulunuyor. Çakraz plajı da farklı secenekler sunuyor. Tarihi Çekiciler Çarşısı ve Galla Pazarı doğal ürünlerin bulunduğu yerlerdir. Amasra Müzesinde bulunan koku ve gözyaşı şişeleri ilginizi çekebilir.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder